Program Unii Europejskiej dla Szkół pod patronatem Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa
W ramach Programu Unii Europejskiej dla Szkół pod patronatem Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR) zostało przeprowadzone spotkanie edukacyjne dla uczniów klasy 1B.
Podczas spotkania umówione zostały witaminy A, D, E, K, C oraz witaminy z grupy B. Dodatkowo omówione zostały właściwości zdrowotne najpopularniejszych warzyw i owoców (pomidor, ogórek, papryka, rzodkiewka, kalarepka).
Poruszony został temat dlaczego II śniadanie pełni ważną funkcję w odżywieniu organizmu, szczególnie dzieci oraz główne zasady komponowania tego posiłku. Drugie śniadanie sprzyja utrzymaniu skupienia wśród dzieci, poprawia koncentrację i wyniki w nauce. Spożywanie pełnowartościowych posiłków zapobiega podjadaniu słodyczy i niezdrowych przekąsek. Dzieci, które nie jedzą II posiłku cechuje brak energii i szybsze rozdrażnienie, dodatkowo dzieci mogą skarżyć się na ból głowy, brzucha i odczuwać osłabienie.
W ramach części warsztatowej dzieci mogły samodzielnie przygotować II śniadanie.
Do wyboru miały bazę białkową – jogurt grecki, dodatek węglowodanów złożonych – płatki musli, dodatek zdrowych tłuszczy – orzechy włoskie, płatki migdałów oraz wiórki kokosowe oraz świeże sezonowe owoce: truskawkę, banana, kiwi, morele i brzoskwinię. Skomponowane przez dzieci posiłki były sfotografowane.
Dodatkowo dzieci miały na kartach pracy narysować wybrane przez siebie dodatki w formie rysunków.